Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser

BuurtBalie

In de Indische Buurt van Amsterdam wordt jaarlijks een grote hoeveelheid activiteiten georganiseerd. Onder de bewoners leeft dan ook de sterke behoefte om overzicht te krijgen in dit grote aanbod. Als antwoord op deze vraag is in 2014 vanuit buurtcentrum en broedplaats de Meevaart de ontwikkeling van de BuurtBalie gestart.

Periode: 2013 – 2015

Proces

Een nauwe samenwerking

De BuurtBalie is niet alleen een platform geworden vóór de Indische Buurt, maar echt gebouwd dóór bewoners uit de Indische Buurt met een beetje hulp van buiten. Ruim 20 mensen hebben als vrijwilliger, freelancer of in een andere vorm twee jaar lang meegewerkt aan het neerzetten en doorontwikkelen van het platform. Daar zat ook gelijk een heel grote uitdaging. Hoe zorg je ervoor dat alle neuzen in zo’n grote groep dezelfde richting op staan en vol gaan voor de beste gebruikerservaring?

Van strategie naar ontwerp

Vanaf het begin heeft een aantal doelen duidelijk centraal gestaan:

  1. De BuurtBalie heeft de rol van bemiddelaar/verbinder tussen vraag en aanbod.
  2. Op de BuurtBalie vind je informatie over activiteiten, initiatieven, organisaties en evenementen in de Indische Buurt.
  3. Alle organisaties, initiatieven en bewoners kunnen zelf hun activiteiten, vragen en antwoorden plaatsen op de BuurtBalie.

Met de visuele identiteit die Studio Nieuwland heeft ontwikkeld, ben ik vanuit Kyver aan de slag gegaan met ontwerpen van het platform. Om een goed eerste concept neer te kunnen zetten, heb ik meerdere brainstormsessies gehost met alle belangrijke stakeholders (o.a. kennispartners en mensen vanuit de buurt). De ideeën en feedback uit deze sessies hebben we gebruikt om de functionele eisen op te stellen.

Schetsen gemaakt in ontwerpproces
Sitemap / pageflow

Op basis van de visie, functionele eisen en visuele identiteit heb ik een high-fidelity ontwerp ontwikkeld. In het proces heb ik onder andere gebruiksscenario’s, sitemap en ontwerp in verschillende fidelities uitgewerkt (wireframes). Het eerste klikbaar-prototype dat uit dit ontwerpproces is voortgekomen, heeft als basis gediend voor alle iteraties hierna.

Blok elementen voor content

Itereren

Om het eerst ontwerp te testen, heb ik meerdere gebruikerstests georganiseerd; zowel intern met het team als extern met verschillende stakeholdergroepen. Buurtbewoners en organisatoren van buurtactiviteiten hebben bij deze tests een belangrijke rol gehad. Op locatie in buurtcentrum de Meevaart heb ik hen in verschillende individuele en groepssessies (in duo’s) het ontwerp voorgelegd.

Resultaat

Eigen identiteit voorop

Net als de Indische Buurt, is de BuurtBalie een kleurrijk en divers geheel geworden. Met logo en kleur kunnen organisaties en initiatieven hun pagina binnen de BuurtBalie naar eigen hand zetten.

Zoek, vind en doe mee

Bewoners die op zoek zijn naar een leuke of interessante activiteit in de buurt, kunnen via verschillende wegen de juiste activiteit vinden. Op de thuispagina staan de leukste en meest interessante activiteiten van die dag of die week centraal gepositioneerd. Om de beste opties te selecteren is er een algoritme ontwikkeld die de beste activiteiten er automatisch uitpakt. In het activiteitenoverzicht kan het complete aanbod worden bekeken en naar wens worden gefilterd, onder andere op datum, type activiteit en leeftijd.

Een belangrijker doel was dat geïnteresseerde bewoners ook actieve bewoners worden. Kan je nu niet meedoen met een activiteiten, dan kan deze opgeslagen worden voor later. Natuurlijk helpen we daar bewoners af en toe aan herinneren, door de laatste activiteiten en nieuws met hen te delen via een nieuwsbrief.

Zelfbeheer

De BuurtBalie staat of valt bij een goed aanbod van activiteiten waaruit buurtbewoners kunnen kiezen. Het plaatsen en beheren van activiteiten is met deze reden zo laagdrempelig mogelijk gehouden. Met een paar klikken kan vanaf de organisatiepagina activiteiten worden toegevoegd of aangepast door beheerders van de organisatie.

Over de grenzen

Vanuit andere buurten is kort na de lancering van de Indische BuurtBalie veel interesse gekomen voor een eigen BuurtBalie. Oostelijk Havengebied is de eerste buurt geworden waarnaar BuurtBalie is uitgebreid. Geheel op basis van hetzelfde model – voor en door buurtbewoners. Later hebben de Transvaal- en Dapperbuurt zich bij dit gezelschap gevoegd.

In 2016 is BuurtBalie samengegaan met Gebiedonline om hun krachten te bundelen. De website is daardoor niet meer beschikbaar in de bovenstaande vorm.